Wybór odpowiedniego, dostosowanego do potrzeb domowników sprzętu AGD to sposób na komfort i wysoką jakość przygotowywanych dań. Jednymi z rozwiązań, które w ostatnim czasie cieszą się dużą popularnością wśród konsumentów, są piekarniki do zabudowy, które doskonale wpasują się zarówno do mniejszych, jak i większych kuchni. Na co zwrócić uwagę podczas zakupu, by urządzenie spełniło Twoje oczekiwania?
Po pierwsze – rodzaj piekarnika
Oczywiście podstawową kwestią jest rodzaj piekarnika. Najbardziej klasycznymi rozwiązaniami są urządzenia gazowe, które nieco wyszły z mody, ale wciąż znajdują swoich zwolenników. Przede wszystkim ze względu na cenę, niskie koszty eksploatacji oraz stałą temperaturę, jaką utrzymują. Najpopularniejszą alternatywą są elektryczne piekarniki do zabudowy – nieco droższe, ale posiadające wiele dodatkowych funkcji, jak rozmrażanie, termoobieg czy grillowanie.
Do najbardziej innowacyjnych rozwiązań zaliczamy natomiast piekarniki parowe, które pozwalają na beztłuszczowe przygotowywanie potraw. Są uznawane za najzdrowsze, a dzięki różnego rodzaju funkcjom spełniają oczekiwania najbardziej wymagających użytkowników.
Po drugie – wymiary piekarnika i jego lokalizacja
Piekarnik do zabudowy powinien być dopasowany do Twojej kuchni pod względem wymiarów – tak, abyś mógł umieścić go w odpowiednim miejscu i idealnie wkomponować w inne wyposażenie kuchenne. Dokonaj więc odpowiednich pomiarów, a także wybierz dla niego lokalizację. Do najpopularniejszych rozwiązań zaliczamy:
- piekarnik zabudowany pod blatem, co zapewni bezproblemowy dostęp do sprzętu i umożliwi zamontowanie okapu;
- piekarnik zamontowany w słupku – to coraz popularniejsza opcja, dzięki której nie będziesz musiał schylać się do urządzenia.
Warto również zwrócić uwagę na pojemność komory – do Twojej dyspozycji są zarówno te 30-, jak i 70-litrowe.
Po trzecie – parametry i funkcje
Kupując piekarnik do zabudowy, zwróć uwagę na funkcje, jakie posiada. Pozwolą Ci one znacząco podnieść komfort przygotowywania dań i zwiększą Twoje kulinarne możliwości. Które z nich są polecane najbardziej?
Termoobieg – w nowoczesnych piekarnikach jest to podstawowa funkcja, dzięki której Twoje potrawy będą podgrzewane nie tylko z góry i z dołu, ale równomiernie z każdej strony.
Gotowanie na parze – jest to możliwe nawet w piekarnikach elektrycznych i wystarczy zakupić urządzenie, które pozwoli Ci na beztłuszczowe przygotowywanie zdrowych dań.
Grill – coś dla miłośników domowego barbecue uwielbiających karkówkę czy kiełbasę, które będą smakowały tak, jakby dopiero ściągnięto je z grillowego rusztu.
Łatwe czyszczenie – przykładem są tutaj blachy z powłoką ceramiczną Easy2Clean, do których powierzchni nie przywiera tłuszcz i z których szybko usuniesz wszelkie zabrudzenia.
Sterowanie aplikacją – w najbardziej innowacyjnych piekarnikach, np. marki Electrolux, zastosowano zdalne sterowanie za pomocą telefonu, dzięki czemu możliwe jest z jednej strony monitorowanie pieczenia, a z drugiej samodzielne dostosowywanie ustawień przez piekarnik (pod kątem konkretnego przepisu). Oczywiście funkcji może być więcej – zachęcamy do ich sprawdzenia i wybrania takiego urządzenia, które pozwoli Ci zrealizować nawet najbardziej ambitne cele w swojej kuchni! Zalety aplikacji:
- Zdalne sterowanie
- Monitorowanie pieczenia
- Przepisy i Assisted Cooking